Nagyon vártuk Édesanyát...:)
Gyakran és hangosan álmodoztunk arról, hogy milyen lesz, ha itt lesz.
Végül eljött a nagy nap előestéje is, friss kenyér és diótorta készült többek között a tiszteletére (de volt töltött káposzta és töltött tojás is).
Ez a kenyér nagy kedvenc lett nálunk. 5 perc alatt elkészithető, ha nem számitjuk a kelés idejét...
"5-minute Artisan Bread" néven megnézhető az elkészitési módja a Youtube-on.
Hozzávalók: 6 1/2 bögre liszt, 1 1/2 kanál élesztő, 1 1/2 kanál só.
3 bögre langyos vizben elkeverjük az élesztőt és a sót. Beletesszük a lisztet, és csak éppen annyit kavarjuk, hogy ne legyenek száraz lisztcsomók benne. Nem kell dagasztani!
Egy zárható, de nem szorosan lezárt edényben vagy tároló dobozban kelni hagyjuk legalább 2 órát.
Ezután egy kis lisztet szórunk a kenyértészta tetejére, a kezünket is meglisztezzük, majd a tésztát négybe szaggatjuk (egy kés segitségével is lehet ezt a műveletet végezni), és a sütőlapra tesszük, amit előzőleg bőven megszórtunk kukoricaliszttel.
Hagyjuk még kelni min. 40 percet.
Megvágjuk 2x vagy 3x a megkelt cipók felületét, majd a sütőbe tesszük őket. Beteszünk a legalsó rácsra egy üres edényt vagy tepsit is, amelybe 5 perc múlva egy-két bögre hideg vizet locsolunk, és szaporán becsukjuk a sütő ajtaját, hogy minél kevesebb gőz jöjjön ki...:)
30 perc múlva kész is a finom kenyér.
Ügyes háziasszony vagy!:)))
ReplyDeleteKöszi :), iparkodom...:)
ReplyDelete